Cultuur verandert, veranderen wij mee? Ik niet. Ik doe lekker wat ik zelf wil!
dinsdag 9 februari 2010
Treinen, vertraging op wielen
Een springer. De bijnaam voor de persoon die besluit zijn of haar leven te beëindigen door voor een rijdende trein te springen. Het is één van de twee meest vervelende redenen waarom een trein meer dan een uur vertraging kan hebben. De andere reden is een bommelding
Beide zijn ontzettend vervelend. Zeker als je (zoals de gemiddelde treinreiziger) al haast hebt. Maar als je ‘moet kiezen’, dan kun je toch beter een springer hebben.
Ik was al meer dan een half uur aan het wachten toen de omroeper het nieuws eindelijk met ons deelde: ‘De trein van Amsterdam Centraal Station naar Utrecht Centraal Station heeft voor onbekende tijd vertraging wegens een aanrijding met een persoon. We hopen op uw begrip.’
Het klinkt vast egoïstisch maar op zo’n moment kunnen ze niet op mijn begrip rekenen. Maar ik snap dat je een trein moeilijk kan laten doorrijden met een enorme bloedvlek op de voorkant. Het idee alleen al maakt me vrij misselijk. En dan heb je natuurlijk ook nog de machinist… Inmiddels staat machinist bijna bovenaan het lijstje van meest traumatiserende beroepen die er zijn. In Nederland gooit immers gemiddeld één persoon per dag zich voor een trein.
Maar ‘een aanrijding met een persoon’?? Ik bedoel, je rijdt iets of iemand aan met een auto, of met je fiets. Maar je rijdt NIET iemand aan met een trein! Iedereen weet dat diegene zich (waarschijnlijk) gewoon voor de trein gegooid heeft. Maar om één of andere reden heeft de NS besloten het ‘politiek correct’ te verwoorden. Als je perse niet wilt zeggen dat er sprake is van een springer, zeg dan gewoon dat er ‘een aanrijding’ is geweest. Dat klinkt ook veel minder morbide.
Het andere dat ik net noemde was een bommelding. Vandaag was het weer zover, een bommelding (niet te verwarren met bommel()ding) op station Den Bosch. Resultaat: geen enkele trein kan uit Den Bosch vertrekken, of Den Bosch bereiken. En natuurlijk spreekt iedereen elkaar tegen: ‘Er zijn explosieven gevonden.’ ‘We zijn er nog niet zeker van dat het om een bom gaat.’ ‘Ze hebben een bom in een trein ontdekt.’ ‘We hebben nog niks gevonden.’ Kies nou eens!!
Ik zou graag doorgaan maar mijn trein is er eindelijk. Tot later!!
Labels:
trein
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten