Strakke pakken, matchende tasjes en het geflits van camera’s. De Nederlandse glamour manoeuvreert zich over de rode loper van het Vlissingse Film by the Sea. Om eenmaal binnen met open armen te worden ontvangen door de champagnetafel.
Het dertiende Internationale Film Festival Film by the Sea is net als de voorgaande edities spetterend geopend met een bijzondere première. In 2009 opende het festival met de officiële première van de Nederlandse film De Storm, met daarop volgend een groots feest voor de crew en genodigde gasten. Dit jaar is die eer gegeven aan Midnight in Paris van Woody Allen. “We groeien gewoon door, bezuinigingen of niet,” aldus Leo Hannewijk, directeur van het festival. En dat klopt, want elk jaar zijn er nieuwe onderdelen in het programma van het festival te vinden.
Parijs-gevoel
De openingsavond blijft in de ogen van de organisatie een juweeltje. Midnight in Paris, de nieuwe film van Woody Allen, draait hier zijn Nederlandse première. De spreker van dit jaar bij de opening is Philip Freriks, vooral bekend van zijn jaren als nieuwslezer bij de NOS. Freriks vertelt over het “Amerikaanse Parijs-gevoel”. In de jaren twintig (waarin Allens film zich gedeeltelijk afspeelt) was Parijs “the colourblind city”, waar het niet uitmaakte wat je huidskleur was en waar iedereen vrij was om te doen en laten wat hij wilde. Veel Amerikaanse kunstenaars verhuisden daarom naar de Franse hoofdstad. “In de jaren twintig woonden er tienduizenden Amerikanen in Parijs. In die tijd was er de drooglegging in Amerika, ik weet niet of het één iets met het ander te maken heeft, but who knows, right?” De zaal grinnikt om Freriks nonchalante opmerking.
Als Freriks klaar is begint de film. Het publiek geniet en raakt betoverd door de schoonheid van Parijsen haar geschiedenis. “Wie stapt er morgen met me mee in het vliegtuig naar Parijs?!” Uitvoerend producent Mardou Jacobs, bekend van onder andere Ik ook van jou (2001), Cool (2004) en Tirza (2010), heft haar glas op naar haar collega’s als ze de bioscoopzaal verlaten.
Decor
Jacobs’ wens lijkt echter iets eerder in vervulling dan ze waarschijnlijk had verwacht. De ontvangsthal waar zonet nog de champagnetafel stond is veranderd in Parijs. Decors zijn tevoorschijn gehaald, een karikaturist zit met zijn gerei te wachten op klanten en straatlantaarns verlichten de zaal. Gasten zoenen elkaar ‘op z’n Frans’ op de wangen en heffen de glazen wijn. Erik de Bruyn, regisseur van de nieuwe komedie De President, laat zich de wijn goed smaken. “Midnight in Paris is de zoetste film van Allen tot nu toe. Maar je geniet er toch van!”
De zeestad Vlissingen en de modestad Parijs mogen dan weinig met elkaar gemeen hebben, hun bewoners hebben dat des te meer. Elkaars kleding wordt bewonderd, wijn vloeit en zelfs fijnproevers kunnen zich op dit moment net zo thuis voelen in Vlissingen als in ‘Paris’. Franse kaasjes, worstjes en patés worden rondgedragen en de jongens die de oesterbar runnen kunnen het tempo bijna niet bijhouden, zo snel worden de delicate zeevruchten verorberd. Bij de oesterbar staat Sylvia Hoeks ( De Storm, Tirza, De Bende van Oss)) die geniet van de zilte smaak van de schaaldieren. En Paul Verhoeven begroet kort collega’s voor hij naar de hapjes toeloopt.
Het enthousiasme over de film en de gezelligheid door de drank vieren hoogtij.Maar aan alles komt helaas een eind. Terwijl de goody-bags, waar ook een klein flesje whiskey inzit – “Als slaapmutsje,” grapt het meisje van de garderobe –, aan de vertrekkende gasten worden overhandigd kijkt directeur Hannewijk glunderend om zich heen. Commissaris van de Koningin van Zeeland, Karla Peijs, sprak tijdens haar speech de juiste woorden over het festival; “Film by the Sea is één en al glitter en glamour, zien en gezien worden, sterren spotten. Maar de Vlissingers zijn er gek op!”