dinsdag 13 maart 2012

Het dorp is verdeeld...

Voor een land dat ruim veertig jaar onderdrukt is geweest door wetten die enkel sloegen op je huidskleur heeft Zuid-Afrika nog steeds een verrassende fascinatie met ‘rassen’. Dit gaat zo ver dat er geen enkel formulier in dit land te vinden is waarop niet het vakje ‘race’ staat.
Waar wij in Europa echt wel spreken van ‘nationaliteit’ beoordelen we naar mijn weten niemand op huidskleur, maar hier in Afrika ben je wel degelijk blank, zwart, Aziatisch of ‘coloured’. Je wordt er niet anders door behandeld, maar het is van een soort levensbelang dat je die vraag ten alle tijden invult. En wij Europese uitwisselingsstudenten staan er elke keer met grote verbazing naar te kijken. Want sinds wanneer maakt het nou in godsnaam uit welke huidskleur je hebt?
Kennelijk hebben we het belang van ‘ras’ toch behoorlijk onderschat.  Op een dagelijks vlak merk je het. De verdeling van Grahamstown bijvoorbeeld; hoe dicht je bij de universiteit komt, hoe ‘Westerser’ (vooral Engels) het wordt. En hoe verder je ervan af fietst, hoe meer je belandt in het ‘echte Afrika’ met voornamelijk locals die Xhosa spreken. Maar we merken het ook als we boodschappen doen in de lokale supermarkt. Hoewel ze volgens mij eindelijk beginnen te wennen aan onze verblindende witheid (bruin worden is de afgelopen dagen niet echt gelukt…), waren we zeker in het begin een soort attractie. Openlijk aangestaard worden voelde nog nooit zo oncomfortabel, vooral omdat we geen woord Xhosa spreken en dus geen flauw idee hebben waar ze het over hebben. En sommige gasten in ons hostel symboliseren het ook. Zo hadden we laatst een groep jongens hier op ‘bezoek’ die simpelweg stelden niet van ‘zwarten’ te houden, en dat ze die niet vertrouwden. Daarnaast zeiden ze ook vaak homo’s in elkaar te slaan dus dat zegt misschien meer over dit soort mafkezen…

We begrijpen dat de apartheid natuurlijk slechts iets meer dan 20 jaar  is afgeschaft, en dat een land de tijd nodig heeft om bepaalde gewoontes af te schudden. Maar serieus; waarom zoveel nadruk op een huidskleur?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten