Het belangrijkste vervoersmiddel voor de gemiddelde stadsbewoner en student. De fiets.
In elk fietsenrek in de stad staan wel een paar compleet verwrongen, verroeste oude tweewielers. De vraag is of iemand ze ooit nog gebruikt en als ze ergens te lang staan komen de grote boze mensen van de fietsendienst langs. Word je fiets eens een keer niet gestolen door een dronken gek, steelt de gemeente hem! Gevolg is dat er een snelle maar meedogenloze selectie wordt gemaakt: is je fiets goed genoeg om nog een maand in de opslag te staan in het geval je hem weer terug wilt, OF… is hij zo oud en zielig dat hij gelijk door gaat naar de sloop?
Velen fietsen met een lange geschiedenis, die al die tijd goed hun best hebben gedaan in het vervoeren van mensen eindigen zo. En als je fiets dan toch zo’n mazzelaar is dat hij in de opslag eindigt bij alle anderen (alleen zogenoemde wrakken eindigen direct bij de sloop), dan is het haast onmogelijk om hem ooit nog terug te krijgen. Niet zo gek lang geleden was er namelijk een prachtige documentaire over het fietsenbeleid van steden waar dit namelijk ook gebeurde. De fiets was verwijderd, de eigenaren wilden hem weer op gaan halen, maar de fiets kon niet terug worden gevonden in de opslag omdat daar meer dan 1000 fietsen op elkaar gepakt stonden. De eigenaar van de in verhouding gloednieuwe fiets had pech gehad, geen schade vergoeding niks. Je zoekt het zelf maar uit, lijkt de gemeente te denken.
Mijn fiets is in Utrecht al een keer weggeknipt, maar omdat de opslag heel overzichtelijk is duurde het niet gek lang voor ik hem terug had. Maar hier is het stomme: een fiets met een rek of bak voorop past meestal niet in de rekken. En als hij qua breedte er wel in past wordt hij gehinderd door de andere fietsen omdat die steeds in het rek of de bak blijven haken. Het is onmogelijk en als je haast hebt heb je ook gewoon geen zin om het gevecht aan te gaan. Je zet hem netjes tegen een schutting of strak tegen een paal, dubbel slot erop en klaar. Maar nee hoor, ook al staat je fiets in principe helemaal niet in de weg, je kan hem toch vaarwel zeggen want ze knippen gewoon genadeloos je slot open.
Het is dan ook een kwestie van tijd voor ik mijn fiets in Amsterdam kwijt ben, niet door dieven (dat is pas één keer gebeurd, afkloppen) maar doordat de gemeente zich gemachtigd voelt om fietsen die zij in de weg vinden staan te verwijderen. Wie is hier nou de grootste dief?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten