maandag 23 augustus 2010

Vuurwerk 172/365


Vuurwerk is iets spectaculairs, helaas is Nederland niet zo goed in groot en georganiseerd vuurwerk.

Om even terug te keren in de geschiedenis, vuurwerk wordt al sinds het begin van onze jaartelling veelvuldig gebruikt door de Chinezen, hoewel het waarschijnlijk is ontdekt door de Bengalen. Vuurwerk werd door de Chinezen vooral gebruikt tijdens religieuze gebeurtenissen zoals Nieuwjaar. Het vuurwerk tijdens het Chinese Nieuwjaar zou de boze geesten voor het volgende jaar verdrijven. De Chinezen beschikten al sinds het begin van de 13de eeuw over vuurwerk en sinds de ontdekking ervan werden er al proeven mee gedaan, hierdoor ontstonden er al snel verschillende soorten vuurwerk en was het maken van vuurwerk een bezigheid voor wetenschappers. Inmiddels komt bijna al het vuurwerk oorspronkelijk uit grote fabrieken in China die zijn gemaakt voor massaproductie.
Vlak na de ontdekking van vuurwerk vond het vrij snel zijn weg naar Europa, met behulp van de handelsbetrekkingen tussen China en Europa. Vuurwerk werd door zijn pracht zeer snel populair aan de Europese hoven, zodat de Europese adel grote vuurwerkspektakels organiseerden. Dit was onder andere een gewoonte aan het Hof van Versailles, het huis van de Franse koningen.

Inmiddels is vuurwerk niet meer uit onze eigen gewoontes weg te denken. In Nederland word het voornamelijk met Oud&Nieuw afgestoken maar dan enkel voor persoonlijk vermaak. In andere landen is dit minder populair maar daar zijn juist bij de nationale feestdagen grootse spektakels en shows georganiseerd. Zoals bij the Fourth of July in Amerika, of Quatorze Juillet in Frankrijk. Ook Spanje, Italië en Duitsland hebben over het jaar verspreid meerdere feestdagen en festivals waar spectaculair vuurwerk voor wordt gebruikt. Nederland heeft officieel gezien wel nationaal vuurwerk zoals Amerika, Frankrijk, Engeland en nog enkele andere landen maar meestal stelt het in verhouding weinig voor.

Echter was er dit jaar één viering waarbij het vuurwerk in de buurt kwam. De laatste avond van Sail Amsterdam. Het vuurwerk dat de lucht in ging was fenomenaal, er was echter één nadeel. Er was namelijk geen wind waardoor er een enorme rookwolk bleef hangen op de plek waar het meeste vuurwerk explodeerden. Zo leek het aan het eind meer alsof er in de wolk een titanengevecht aan de gang was door de vonken en kleuren die eruit kwamen. Met een beetje fantasie ook een behoorlijk spectaculair gezicht hoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten