zondag 3 oktober 2010

De pen 201/365

Een paar dagen geleden schreef ik hoe mijn klasgenoten hun laptop overall mee naar toe slepen, dit stuk gaat over het oudere schrijfgerei: de pen.

Op de basisschool begin je met een potlood en als je eenmaal goed en netjes genoeg kan schrijven mag je eindelijk een pen ‘beheren’. Een paar mensen in mijn klas (op de basisschool) hebben de pen die ze van school kregen tot het einde gehad, ik had de mijne in anderhalf jaar onherroepelijk gesloopt. Tip nummer 1: ga NOOIT op de achterkant van een vulpen kauwen, tip nummer 2: druk NOOIT te hard op je pen, daar kunnen ze ook niet tegen. Een kromme punt is de oorzaak van het overlijden van mijn vulpen destijds.

Pak je tijdmachine, we gaan weer de geschiedenis in:
De eerste ‘pen’ werd gebruikt in het oude Egypte rond 3000 V.C.. De pen bestond toen nog uit rietstengels die in inkt gedoopt werden, het riet was afkomstig van de oevers van de Nijl en er werd mee op papyrus geschreven en getekend. Later werden er ook pennen van bamboe gemaakt, die in India zijn ontdekt (en in sommige delen van India nog steeds gebruikt worden) rond 500 V.C.. De pen gemaakt van veren kwam pas rond 100 V.C. en werd in de Middeleeuwen pas in Europa gebruikt. In Europa waren zwanen- en ganzenveren vooral populair, maar ravenveren werden ook veel gebruikt. Een metalen pen-punt werd gevonden in de ruïnes van Pompeï en deze dateert uit het jaar 79 maar het patent ervoor werd pas in 1803 aangevraagd. Vanaf toen werden vele soorten griffels ontwikkeld die nog steeds in inkt gedoopt moesten worden, hoewel het inktreservoir al in 953 uitgevonden was maar pas sinds 1907 gebruikt werden. De balpen bestaat pas sinds 1980 maar is de meest populaire soort pen.

Ondanks dat steeds meer mensen dingen met de computer doen sterft de pen nog steeds niet uit, kinderen leren nog steeds te schrijven met vulpennen en balpennen worden eigenlijk pas vanaf groep 7 of 8 toegestaan. De pen zal niet uitsterven, hoe goed de computer ook wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten