donderdag 17 februari 2011

Muziek 351/365

Muziek, al sinds het begin der tijd een manier voor mensen om zich uit te drukken. Denk aan oorlogstrommels, gedichten (vaak werden die gezongen) over helden, bands en hun fans, en dergelijke. De eerste muziekinstrumenten… ik heb eigenlijk geen flauw idee wanneer die gemaakt zijn, en ik wil jullie geen urenlange geschiedenisles aan doen. Dus daarom heb ik een opdracht voor vandaag:

Klik mijn blog weg, en lees hem morgen weer ofzo. Ga lekker ontspannen op je bed liggen met een koptelefoon op, of zing keihard mee onder de douche, in je kamer, op het dak voor mijn part. Have fun ermee!!

Photoshop 350/365


‘Ja hoor, die foto is zo lelijk! Die mag je niet op facebook zetten. Nee, ik meen het. Echt niet dus!’ ‘Ach doe niet zo moeilijk joh. Je ziet echt bijna niks van die puist!’ ‘Ja dus wel. Serieus, als je die op facebook zet doe ik je wat!’ ‘Ik verander hem wel joh, das echt niet zo moeilijk. Gewoon ff kleuren aanpassen met photoshop.’ En tadaa… geschiedvervalsing is geboren! Nu ga ik er niet van uit dat belangrijke mensen heel moeilijk doen over een foto met een puist, gezien die meestal toch dichtgeplamuurde zitten. Dat en die hoeven niet te dreigen om iets niet gepubliceerd te krijgen op facebook, die wapperen gewoon met een aantal honderdjes…

Maar dit toont wel aan hoe makkelijk het inmiddels is om een foto te veranderen en daarmee dus dingen uit te wissen. Het meest beroemde voorbeeld is het verschil tussen de foto’s van Lenins tijd en die van Stalin. Tijdens de regeringsperiode van Lenin stonden zowel Stalin als Trotski op de foto’s. Toen Stalin aan de macht kwam verdween Trotski, en dan bedoel ik letterlijk. Al die foto’s waar de heren met z’n drieën werden verandert, want ineens verdween Trotski van alle foto’s. Alsof hij nooit had bestaan! Dit was eigenlijk het eerste bewijs van photoshoppen. Het veranderen van foto’s nadat ze zijn gemaakt. Charles en Vincent Chevalier (de uitvinders van de allereerste camera, de camera obscura) zouden zich doodschamen dat mensen hiermee waren gekomen. Want een foto is een tijdsopnamen. Enkele seconden worden bevroren en vastgelegd doormiddel van licht. En dan worden al die secondes ineens verandert! Technisch is een gephotoshopte foto niets anders dan een leugen. Als je alleen met de kleurbalans speelt, ach dat is nog niet zo erg. Het kan zijn dat de foto heel grijs is geworden terwijl hij eigenlijk wit hoort te zijn, dat kan door de lens komen. Of je wilt het strand even iets geler maken, dat kan ook nog wel. Maar als je mensen massaal dunner en mooier maakt klopt er geen bal meer van!

Dus modewereld… is het veranderen van de waarheid echt zo veel waard? Want mensen zien jullie valse foto’s nog steeds als waarheid, en zichzelf juist als de grap. Lekker bezig joh…

Valentijnsdag 349/365


Happy Valentinesday!! Rozen, kaartjes, snoep. Opvallend is elk jaar hoeveel er met Valentijnsdag uit de kast wordt getrokken. Elk jaar weer, ook al nemen zoveel mensen zich voor om er dit jaar niet aan mee te doen. Valentijnsdag, de dag van de liefde. Maar naar mijn weten hebben de godin van de liefde, Aphrodite, en de god van de liefde, Eros, zeer weinig te maken met Valentijnsdag. Behalve dan dat overal geluierde baby’s met vleugeltjes en bogen op staan. Valentijnsdag is inderdaad geen feestdag die teruggaat tot de Oudheid, nee het is een christelijke feestdag. Ter ere van twee ter dood veroordeelde heiligen.

Dan blijft natuurlijk wel de vraag waarom iedereen Valentijnsdag toch associeert met Eros (of ook wel Cupido in het Latijn). Dat is immers een ‘heidense god’, als we de christenen uit de Middeleeuwen moeten geloven. En dit is toch echt een christelijke feestdag, ook al moet ik toegeven dat ik dat ook niet wist. Ik dacht eigenlijk dat het inderdaad door de wenskaartenindustrie was bedacht, net als vader- en moederdag. Valentijnsdag is wel een dag om je ongegeneerd vol te stoppen met chocola, wat vooral ideaal is als je te oud bent voor Sint Maarten en er geen Halloween wordt gevierd omdat je in Nederland woont. Als je alle drie zou hebben moet je voor de rest van het jaar een abonement op een sportschool hebben…

Valentijnsmuffins 348/365


Morgen is het Valentijnsdag, en omdat ik geen inspiratie of een leuk onderwerp heb voor mijn blog van vandaag post ik voor iedereen een heerlijk ‘Valentijn-muffin-recept’ (don’t blame me, dat zei de titel van het recept!).

Aardbeien valentijn muffins Gebruikers opties

Een heerlijke verwennerij met Valentijns dag met een glaasje champagne,.....

12 muffins
Bereidingstijd:
Smaak:
Techniek:
Soort gerecht:

Ingrediënten voor 4 personen
100 gram boter
125 gram suiker
2 eieren
200 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
100 gram aardbeien
50 ml melk
1 theelepel vanillepoeder
suiker (voor op de muffins)
Muffin bakvormpjes
Bereidingswijze
Doe de boter en suiker in een kom. Roer dit goed door. Voeg één voor één de eieren toe en mix het tot een gladde massa. Voeg de bloem, bakpoeder en zout samen en voeg dit toe aan het botermengsel. Melk en vanillepoeder toevoegen. Plet een 1/4 van de aardbeien en roer dit door het mengsel. Bestrooi de rest van de aardbeien met een beetje bloem en doe deze bij het mengsel. Goed doorroeren. Vul de bakvormpjes met het aardbeienmengsel. 25 tot 30 minuten in oven van 180 graden. Je hebt genoeg voor +/- 12 muffins.


Straatkinderen Wereldwijd 347/365

Straatkinderen staan vaak op portretten als zwak, zielig en ondervoedt. Fotograaf Ton Hendriks trok de wereld over om de kinderen te fotograferen zoals ze elke dag op straat lopen, als individu met een eigen geschiedenis. Hij liet ze zelf kiezen hoe ze op de foto stonden. 21 van deze portretten zijn uitgekozen om in Leiden tentoongesteld te worden.

Rotsvast als de machtige Djenghis Kahn


Vanaf de muren staren ze zwijgend naar je, de 21 portretten van de kleine tentoonstelling over straatkinderen. Verstopt achter de Japan/Korea tentoonstelling in het Museum Volkenkunde Leiden hangen de uitgekozen portretten van Straatkinderen Wereldwijd. Ton Hendriks schreef de verhalen van deze kinderen op voor het publiek. De verhalen zijn schrikbarend, maar ondanks alle ellende verbazen de kinderen je met de kracht die ze uitstralen!


Door Linda Leestemaker


De ogen van de straatkinderen tonen emoties als verdriet, woede en onschuld. Je ziet snel dat wanhoop echter ontbreekt, ze lijken te weten dat je met wanhoop en zelfmedelijden niet verder komt, en het je buik niet vult. Als je de plaatsnamen ziet van waar de kinderen wonen ben je bijna opgelucht dat dit alleen maar ver weg, in Azië en Afrika, gebeurt. Deze illusie houdt niet lang stand, ook kinderen in Roemenië en andere armere Europese landen ondervinden hetzelfde lot! Op de muur naast de kleine hal die voor de portretten is vrijgemaakt worden nog meer foto’s geprojecteerd, met gezichten waarvan de verhalen verborgen blijven.

Verhouding
Tijdens het maken van de foto’s luisterde fotograaf Ton Hendriks naar al deze verhalen, van alle kinderen, en schreef ze op. Schrijnende verhalen, zoals die van de 12-jarige Munkh-Chuluun. Zijn foto is één van de grootste in de collectie. Vanaf de buitenmuur van het museum kijkt een kleine jongen onverstoord naar je. Hij staat daar onvermoeibaar, rustig en rotsvast, en doet denken aan de machtige Djenghis Kahn. Munkh-Chuluun leeft nu ruim een jaar in de straten van Mongolië nadat hij van huis vluchtte omdat zijn vader zijn moeder vermoordde. Dagelijks bedelt hij ongeveer vijf euro bij elkaar. Voor veel ‘westerlingen’ is het ondenkbaar om te leven van dit bedrag, maar schrikbarend of niet, in verhouding verdient Munkh-Chuluun veel voor een straatkind. Geen van de gefotografeerde kinderen is ouder dan zestien jaar, de leeftijd van je eigen kind, kleinkind, of buurjongen/meisje. Veel van hen zijn al volgroeid en vroeg volwassen geworden, ook al zien hun lichamen er tenger en breekbaar uit.


De 12-jarige Munkh-Chuluun

Thuis
Ondanks de tengere lichamen stralen de straatkinderen kracht, trots en zelfbehoud uit, maar hun ogen en gezicht vertellen vaak een ander verhaal. Zoals de foto van de 13-jarige Kumar uit India. De jongen is gefotografeerd met rechte rug op zijn werkplek, maar zijn gezicht toont vermoeidheid en verdriet. De kleine Georgana van 11 toont juist de woede die veel kinderen voelen, heel haar kleine lichaam straalt die woede uit. Het meisje zou je kleine zusje kunnen zijn als ze boos is. Als je naar de foto’s kijkt zouden het gewone kinderen kunnen zijn, met al hun dagelijkse emoties, maar als je de verhalen leest wordt je overspoeld door een gevoel van medelijden. Een emotie die voor deze kinderen misschien net zo erg is als het voelen van de bijtende honger, medelijden van mensen ver weg helpt hen niet te overleven. Deze kinderen vechten elke dag voor hun leven, maar kozen voor dit leven omdat de situatie thuis vaak nog veel slechter is dan het leven op straat.

De tentoonstelling Straatkinderen Wereldwijd is te bezichtigen in het Museum Volkenkunde Leiden van 6 februari 2011 tot en met 1 mei 2011. Op de website http://www.globalstreetchild.org/index.php zijn alle foto’s van Ton Hendriks te zien, en is meer informatie over het project waaraan hij werkt te vinden.

Guacamole 346/365

Het is vrijdagavond, mijn moeder is laat thuis van werk en ik heb besloten dat we een uitgebreide maaltijdsalade gaan eten met als voorgerecht guacamole!! Bij deze kent Word dat woord niet dus ga ik er maar van uit dat ik het goed geschreven heb…

Guacamole, bijna volledig gemaakt van avocado en het ideale voorgerecht. Nu maak ik het altijd zo fijn mogelijk zodat je extra veel hebt maar ik wil geen staafmixer gebruiken dus is het maken van één bakje van dat groene spul een taak die wel bijna een uur duurt. Of ik moet sneller leren snijden of toch een keer leren hoe die stomme staafmixer werkt… Goede tip trouwens bij het maken van guacamole: uit de benodigde limoen komt vaak maar heel weinig sap, houdt de limoen dus even onder de warme kraan want dan komt er veel meer sap uit. Hoe weet ik dit, dankzij het spelletje Fruit Ninja op de iPhone, lang leve sensei’s ‘fruit facts’!!

Guacamole is niet alleen lekker maar ook heel gezond, als je niet per ongeluk in een stuk rode peper hapt, tenzij je goed tegen scherp eten kunt natuurlijk en helaas kan ik dat niet dus ik moet die nare rode dingetjes altijd een beetje ontwijken. Maar dit is echt een gerecht waarvoor ik de Zuid-Amerikanen erg dankbaar ben. En inmiddels is mijn moeder thuis, en de guacamole bijna klaar dus ik ga lekker eten, jammie…

Rotjeknor 345/365

Zoals Amsterdam ook wel Mokum wordt genoemd hebben de Rotterdammers ooit bedacht dat de andere naam voor hun stad Rotjeknor is. Maar het kan ook iets met carnaval te maken hebben, dat weet ik niet zeker gezien ik dat niet vier ‘als noorderling’.

Welkom in Nederlands lelijkste stad!! Als ik Rotterdamse lezers op mijn blog heb zullen die het scherm nu waarschijnlijk wegklikken maar ik kan met behoorlijk wat zekerheid zeggen dat ik nog nooit in een killere stad dan Rotterdam geweest ben (in Nederland dan…). Gezien de stad na de oorlog bijna geheel opnieuw opgebouwd moest worden is de bouwstijl niet klassiek maar ook niet futuristisch genoeg om echt aantrekkelijk te zijn. Het is grijs, kil, plastisch, en vooral heel koud maar dat komt door het weer. Wie heeft de wind aangezet?!
We hobbelen hier door de straten (meer waggelen als pinguïns eigenlijk) omdat onze leraar bedacht dat het heel erg goed was voor onze culturele ontwikkeling om de geschiedenis van een grote stad te bekijken. Dus werden de vijf klassen verdeeld onder Rotterdam, Amsterdam en Utrecht (groot, groter, klein…). Nu weet ik niet in hoeverre Amsterdam en Rotterdam volgens hem een geschiedenis hebben, want hij vindt dat die moet teruggaan tot de Middeleeuwen. Nou, Rotterdam heeft dat wel maar er is niks meer van te zien na de ‘vriendelijke’ actie van die bommetjes in de Tweede Wereldoorlog en naar mijn weten lag Amsterdam in de Middeleeuwen nog voor het (aller)grootste deel onder water… En Utrecht vind ik niet zo’n grote stad (daar gingen mijn Utrechtse lezers…).

Nu wil ik niemand tegen de schenen schoppen, het schijnt dat de Rotterdamse haven heel erg leuk is, maar zover gingen we niet. Het enige dat wij gezien hebben was een beetje van het centrum, en no offence maar daar is niet veel aan. Het centrum van Utrecht is hartstikke leuk voor een dagje winkelen en een avondje uit, maar de buitenwijken waar de studenten wonen zijn een beetje armzalig (in Amsterdam zijn ze dat ook, dus no offence again). En Amsterdam, ach daar woon ik al mijn hele leven dus daar vind ik sowieso weinig aan omdat ik het allemaal al een stuk of tien keer gezien heb… Tijd om naar Maastricht te gaan (waar ik nog nooit ben geweest, moet ik me nu schamen??).

Portret 344/365


[DEZE BLOG IS WEGENS PRIVACY REDENEN VERWIJDERD!]

Mijn excuses voor het ongemak, of iets van dergelijke trant.

Tijdmachine 343/365

Een fictief momentje!! Ik hoop dat jullie het een beetje leuk vinden!!

Het lab was een zooi, maar dat was het meestal. Eigenlijk was het niet echt een lab, het was gewoon een oude schuur waar ooit een echte werkbank in had gestaan maar die was overal aangeknaagd door muizen en houtwormen. De hele schuur was gevuld met oude apparaten, uit elkaar gehaald en de onderdelen verspreid opgehangen. Eigenlijk had ik geen flauw idee waarom ze hier zoveel tijd in stak, technisch gezien was haar missie (of ook wel obsessie) onmogelijk en in mijn ogen dus tijdverspilling. Maar ik moest toegeven, haar onstuitbare enthousiasme had me opnieuw naar deze oude schuur gebracht.

De schuur stond op een veldje achter de tuin, eigenlijk was het veldje al jaren overwoekerd door onkruid maar toen we klein waren hadden we hem ontdekt tijdens het spelen van verstoppertje. Sinds die dag is er heel erg veel in deze schuur gebeurd. Eerst was het ons piratenhol, toen werd het onze burcht, toen de geheime club waar niemand iets van mocht weten. Naarmate onze ‘kinderjaren’ steeds meer achter ons raakten, verstopten we ons hier als we geen zin hadden in onze ouders. Dit was de plek waar we indronken, en waar we ook wel eens met jongens zoenden (nou ja, ik dan). Sienna niet, die had geen zin in jongens, ook niet in meisjes trouwens. Vanaf dat we heel erg klein waren verzamelde ze hier van alles. Eerst waren het interessante takken en stenen, en droogde ze bloemen tussen boeken (tot ongenoegen van de boeken). Later werden het lampjes, snoeren, steeds grote stukken techniek, tot ze ook gereedschap naar de schuur begon te verplaatsen. Dat waren de jaren dat ik steeds minder naar de schuur kwam, hij raakte steeds voller en ik had steeds minder zin in die gekke verzameldrift van haar. Toen had ik nog niet door waarom ze zich zo in dat oude krot opsloot.

Een aantal jaar geleden kreeg ik het ineens door. Waarom ze zelden thuis was, waarom ze bijna geen vrienden had (eigenlijk geen, op mij na dan en ook wij groeiden steeds meer uit elkaar), en waarom ze zich altijd zo vreemd gedraagde. Ik wist dat het niet goed boterde met haar ouders, maar daar had ik zelf ook wel eens last van. Welke tiener niet?! Ik had er dus nooit iets achter gezocht. Tot ik bij haar thuis kwam voor een schoolopdracht. Het was jaren geleden dat ik bij haar thuis was geweest en er was een heleboel veranderd aan haar kamer. Om te beginnen was hij volledig in een soort Renaissancestijl gedecoreerd. Van de muren, tot het plafond, tot de meubels. En overal hingen jurken in dezelfde stijl, de muren waren behangen met mensen uit die tijd. Ik wist niet wat ik zag! En toen Sienna mijn geschokte gezicht eindelijk zag bekende ze waarom ze bijna geen vrienden had, waarom ze zich opsloot in die oude schuur, waarom ze altijd ruzie had met haar ouders. Ze had al sinds ze heel klein was het gevoel dat ze in de verkeerde tijd was geboren en wilde een tijdmachine bouwen om naar ‘haar eigen tijd’ terug te kunnen keren. Ik dacht alleen maar dat ze niet goed bij haar hoofd was…

En dus stond ik hier, in die oude schuur, omringt door troep, spinnenwebben en volgens mij muizenkeutels. Gezien ik ze wel heel klein vond voor een dropje wilde ik het niet eens weten. Sienna stuiterde om een apparaat heen dat er in mijn ogen een beetje uitzag als een ouderwets koffiezetapparaat, maar dan ongeveer twee meter hoog en een meter breed. Zij zag er duidelijk een wonder in. Maar ik was eerder bij haar ‘testvluchten’ geweest en die waren allemaal stuk voor stuk mislukt, en enkele waren ontploft. Ik was een beetje benauwd, mijn haar was eindelijk hersteld van haar laatste tijdreispoging, gezien het apparaat letterlijk uit elkaar was geknald en mijn haar flink had verschroeid. Sienna had toen niks maar mijn moeder had mijn haar tot mijn kaaklijn moeten knippen om alle verbrandde stukken eruit te krijgen. Sienna had speciaal daarvoor een soort ‘testkabine’ gemaakt, als belofte dat ze zou voorkomen dat dat opnieuw zou gebeuren. Dat, en als ze het niet zou maken zou ik niet meer komen kijken.
Nu stond ze daar, weer met haar koffer, ik weer laagdunkend. Maar ze was vastbesloten het opnieuw te proberen. Ze gaf me een stevige knuffel en zei er dit keer zeker van te zijn dat het zou gaan lukken. Daarna stapte ze in het enorme ding. Ik kroop achter het schot dat ze als bescherming had neergezet en keek voorzichtig eroverheen. Ik zag haar een paar knoppen indrukken en een paar hendels overhalen en de machine, of misschien is ‘de schroothoop’ een betere benaming, begon steeds meer lawaai te maken. Lichtjes begonnen te knipperen en het hele ding begon langzaam aan steeds meer te trillen. ‘Dat ding klapt zo meteen weer uit elkaar!’ Dat was mijn enige gedachte. En toen klonk het! Keiharde knallen vulden de oude schuur, het dak en de muren kraakten, ik dook weg achter het schot en vouwde mijn armen over mijn hoofd. Straks kwam het plafond nog naar beneden! Toen, de laatste oorverdovende knal, zo hard dat het me liet duizelen. Pas toen het ruizen en piepen van mijn oren ophield besefte ik me ineens hoe stil het was. Was het apparaat opnieuw uit elkaar geknald? En zo ja, waar was Sienna dan? Langzaam en heel voorzichtig keek ik weer over de rand van het schot, en staarde naar een grote lege plek… De schroothoop, oh pardon de ‘tijdmachine’ was verdwenen!!!! Verbijsterd stond ik op, het begon me te duizelen. Sienna.. was weg. Het was haar eindelijk gelukt. Nu pas besefte ik me wat voor leegte dat achter zou laten, iets dat ik me nooit beseft had toen ze er nog was. Een kwartier ging voorbij, een half uur, een uur. Al die tijd staarde ik naar mijn mobieltje, in de hoop dat ze zou bellen, dat dit gewoon allemaal een droom of een grap was. Maar niks, en diep van binnen wist ik dat ze echt weg was.

Tot op de dag van vandaag heb ik geen flauw idee of het haar gelukt is door de tijd te reizen. Als het haar inderdaad gelukt is weet ik niet waar ze heen is gegaan, maar ze was duidelijk niet meer van plan terug te komen. Het is jammer dat ze nooit iets op papier heeft gezet waarmee ik iets kon, misschien had ik haar dan nog kunnen vinden. Maar kennelijk was dit wat ze wilde, en wie ben ik om dat te veranderen?

Sieraden 342/365

Armbanden, ringen, horloges, kettingen, oorbellen, charms…

Als je een juwelier binnenkomt word je overstroomt door pracht en praal, prijskaartjes en hoeveelheden glimdingen. Zeker met Valentijnsdag om de hoek zijn de meeste juweliers volgepakt met mensen die nog een cadeautje zoeken, de etalages zijn roze gekleurd van het rozenkwarts dat ineens massaal wordt gebruikt. De steen der liefde, of tenminste, dat is de naam die gegeven is aan deze roze edelsteen. De winkels zijn zo volgestouwd met diamanten, zilver, goud en andere edelmetalen en edelstenen dat de weerkaatsing van de lampen aan het plafond bijna pijn doet aan je ogen. Het lijkt bijna belachelijk dat er zoveel waarde voor juweliers hangt aan deze ene datum per jaar, dan vraag je je ineens af waar ze de rest van het jaar van leven.

Maar naast het valentijnspubliek heb je natuurlijk ook mensen die gaan trouwen en ringen zoeken, mensen die elkaar gewoon een cadeautje willen geven, mensen die iets moeten laten repareren, en het ‘gewonere’ publiek. Ouders die hun kinderen sieraden willen geven vanwege verjaardagen of behaalde diploma’s lopen rond tussen verdwaasde mannen die maar braaf achter hun vriendin aansjokken. Zij voelen de pijn in de portemonnee, waar hun verloofde vaak (helaas, voor hun) immuun voor is.

“Diamonds are a girl’s best friends.” Volgens mij valt dat wel mee hoor, want de meeste diamanten vind ik veel te opzichtig en bovendien zijn er veel mooiere stenen dan de koning (koningin??) der edelstenen. Ik ben bang dat ik de sieraden wereld nooit echt zal begrijpen, boehoe arme ik (voel het sarcasme…)

maandag 7 februari 2011

Diefstal 341/365

“Als we toch die boeken gaan ophalen, kunnen we ook wel even langs de boot!” Een logische redenering van Bart, mijn vader, gezien de boeken die ik net via Marktplaats had aangeschaft ook in Monnickendam waren. De theorieboeken voor het rijbewijs B zouden we om 14:00 ophalen, dus hadden we tijd zat toen we om 13:00 even langs onze boot gingen, die vanwege onderhoud nu op het droge staat.

Toen we bij in de haven aankwamen en naast de standplaats van ons scheepje stopten zagen we het eerste probleem meteen al. Er was een enorme kuil gevuld met water ontstaan door de wind en regen! En als dat niet weg gehaald zou worden, zou het zeil kunnen scheuren of meer schade doen. Gezien het ruim een kwartier duurt voor alle touwen zijn losgehaald aan de achterkant, stelde ik voor dat ik tussen de stangen van de preekstoel zou klimmen, zo groot of dik ben ik immers niet (en mijn vader wel). Met wat gewurm wist ik me in de kuip te werken, en ineens wist ik waarom ik ook alweer vier jaar op turnen had gezeten. Met wat moeite, ik ben misschien klein maar zoveel ruimte was er niet, wist ik op handen en voeten bij de bult te komen en het zeil met mijn rug omhoog te duwen. Er kwam een flink aquarium uit die bult en toen ik terug kroop was mijn vader de ladder opgeklommen om even een blik in de kuip te werpen. Dat was het moment waarop het hem opviel dat de rechterbakskist open was, waarop hij vroeg of ik dat gedaan had. Nee, ik heb niet eens de sleutel maar toen viel het mij op dat van beide bakskisten de sloten ontbraken. Die netjes doorgeknipt op de bodem van de kuip lagen. INGEBROKEN?!
Onze bakskisten zijn gevuld met degelijk maar oud gereedschap, oude touwen, oude kitspuiten en een goede, en een verschrikkelijke lierhendel. Duidelijk had de dief dat ook vrij snel door want er bleek niks gestolen te zijn. Het gereedschap is dan wel stevig en degelijk, maar het zit vol roest- en vetvlekken en is dus niet verkoopbaar. Met het slot van de bakskist waar de duikspullen en de motor inzitten was niks gedaan, wat een hoop kosten scheelt.

Wat bleek na nader onderzoek?? De dief (of dieven) is/zijn via de boot naast ons op de onze geklommen, gezien die boot zijn ladder niet aan een ketting heeft en geen zeil over zijn boot dus is het een makkelijk opstapje. Vanaf daar heeft hij/zij de touwen van het zeil doorgesneden (wat ook de kuil water verklaart, toen de spanning van het zeil was is het gewoon volgelopen) en toen op onze boot geklommen. Snip snap, door de sloten heen met een betonschaartje, en toen er niets interessants te halen bleek te zijn via dezelfde weg weer terug.

De havenmeester had twee nieuwe sloten voor ons en op de grond lag een touwtje zodat het zeil opnieuw vastgemaakt en de kisten weer op slot gedaan konden worden. We willen de dief natuurlijk niet een schot voor open doel geven!

Vrijheid 340/365

Egypte brandt. Nee, dat is niet de goede verwoording. Heel het Midden-Oosten is een grote mierenhoop geworden. En van deze mieren verwacht men dat ze braaf achter elkaar aanlopen en doen wat de overheerser wilt. Maar voor een keer hebben de mieren een ander plan. Ze krioelen door elkaar, over elkaar, tussen elkaar door, en komen in opstand!!

Het is jaren geleden dat de wereld een dergelijke opstand heeft gezien, die niet bloedig de kop in werd gedrukt. Want de machthebbers in het Midden-Oosten doen wel alsof ze almachtig zijn, maar diep van binnen zijn ze zwak. Ze blijven in het zadel door verkiezingen te dwarsbomen of te frauderen, of door de competitie om te laten verdwijnen. Maar nu niet meer. Een plein bijna drie keer zo groot als de Dam in Amsterdam staat propvol met mensen, die het niet meer pikken. Ze laten zich niet langer de mond snoeren en maken eindelijk gebruik van hun recht te spreken. Volgens de machthebbers zijn het extremisten en een minderheid van het volk, maar het lijkt iets anders te zijn. Helaas ligt het in de menselijke aard andersdenkenden aan te vallen, dus resulteren de opstanden nu in bloedige gevechten tussen voor- en tegenstanders.

De mens verdient vrijheid! Dat is geen regel, dat is een recht! Islamitisch, christelijks of joods, dat is niet relevant als het gaat om vrijheid. Een land dat strijdt voor hun vrijheid hoort gesteund te worden. De wereld wordt nu opgeschud. Machthebbers over de hele wereld beginnen peentjes te zweten omdat hen hetzelfde lot kan wachten als Mubarak en Ben Ali, en ze weten het.
Dit besef was er al tijdens de Franse Revolutie. Terwijl de Franse bevolking in opstand kwam tegen de onderdrukking van de koning, waren de andere koningshuizen doodsbang dat het spook van de revolutie naar hun landen zou overslaan. De Amerikanen ontvingen dit spook met open armen toen de Amerikaanse Revolutie startte. Landen als China zouden nu moeten huiveren. Als de Chinese bevolking gezamenlijk zou opstaan tegen het regime zou de grond onder de leiders hun voeten wegvallen. Of ze nu een grootmacht zijn of niet, vallen zullen ze, want uiteindelijk is het het volk dat zorgt voor voedsel en kleding en dus heeft het volk uiteindelijk de macht.

De mens verdient vrijheid! En niemand heeft het recht om iemand anders vrijheid af te nemen.

Wisselen 339/365

Elk kind met gescheiden ouders weet waar ik het over heb als ik het over de ‘omgangsregeling’ heb. De regeling die je ouders hebben als het gaat om wie wanneer de kinderen/het kind in huis heeft. Dat houdt over het algemeen ook wisselen tussen ouders in, van de een naar de ander reizen met een enorme tas spullen. Want ook al zijn je ouders al jaren gescheiden, je hebt altijd een aantal spullen die je niet dubbel hebt maar wel mee wilt hebben.

De meeste mensen wennen snel en zonder problemen aan een omgangsregeling, het gebeurt immers vaker en het zal niet snel veranderen. Maar er zijn ook gevallen van kinderen die het wisselen elke week/maand/etc. helemaal niks vinden. Ik ben zelf zo’n kind. Het wisselen tussen de ouders geeft stress en een gevoel van onvrede. Waarom moet je dit nou elke week doormaken? Zij wilden toch scheiden, jij hebt hier toch niet om gevraagd?!
Voor langere tijd bij de ene ouder wonen maakt het niet minder erg, de daadwerkelijke handeling van het wisselen is wat voor problemen zorgt. Dat rottige gevoel dat aan je knaagt als je weggaat bij de ene ouder om bij de ander te zijn.

Een tussenstop zoals school werkt vaak goed als ‘buffer’ voor het gevoel. Het enige nadeel is dat je met die enorme tas loopt te sjouwen. Een kleine prijs voor een beter gevoel. Maar toch, ik ben nu zoekende naar een eigen plekje zodat ik er even een tijdje een pauze van kan nemen!

zondag 6 februari 2011

Gelukkig Nieuwjaar!! 338/365

Gelukkig Nieuwjaar iedereen!!

Dat klinkt misschien een beetje raar, want in de belevingswereld van Europa is het al een flinke tijd 2011, maar in China is het sinds vandaag het jaar 4708. Vandaar dat ik jullie gelukkig Nieuwjaar wens.
In China is het nu het jaar van het konijn, en dat wordt daar gevierd met onder andere eten, lampions, en veel konijnvormige dingen. En ter ere van het jaar van het konijn post ik hierbij deze schattige foto (met dank aan Lolcatz!)

Dilemma 337/365

Je zit in de bus, de trein, op kantoor, in de kantine, en achter je hoor je geroezemoes. Je spitst je oren en met wat moeite (want je wilt natuurlijk niet opvallen) hoor je het. Collega’s, klasgenoten, of vrienden die over een ander roddelen. Hier ontstaat een fenomenaal dilemma: vertel je dit aan degene over wie het gaat of slik je je tong in?

Dagelijks gebeurt dit, het ligt immers in de menselijke aard te roddelen. En het liefst uit onvrede. Een klasgenoot gaat gewoon lekker een week op vakantie, zonder zich zorgen te maken over school. Een collega krijgt promotie en jij niet. Er zijn zoveel redenen waarom mensen het nodig vinden om naar iemand uit te halen zonder dat diegene het zelf te weten komt. En iemand die dan het gesprek bij toeval hoort zit met het dilemma om het te vertellen of niet. Dat krijg je als je aan het luistervinken bent! Dat zou je zeggen ja, maar zonder luistervinken zou journalistiek niet bestaan zeggen mijn leraren wel eens. Niet alleen roddelen, maar ook luistervinken zit in de menselijke aard, helaas is het menselijke gehoor er zelden goed genoeg voor.

Maar wanneer vertel je iets door? Als je iemand genoeg vertrouwt, als je met iemand bevriend bent, als het echt kwetsend is wat er wordt gezegd? En wat nou als je het niet goed gehoord hebt en de details niet kent en dus maar halve informatie kan geven?! Af en toe denk ik wel eens dat je gewoon de hele dag met oordopjes in moet lopen, dan heb je al dit soort gedoe ook niet.

Opstaan 336/365

Net terwijl je een memorabel moment beleeft, hoor je ineens een irritant geluid. Wat is dat toch? Langzaam dringt het besef tot je door, je ogen gaan namelijk langzaam open. Dat prachtige moment was slechts een droom en de harde werkelijkheid heeft je net gewekt. Je wekker is namelijk gegaan! Met veel moeite doe je een zwaaibeweging in de richting van het gehate stuk techniek dat je zo afschuwelijk heeft gewekt. Pas op dat je het niet weg mept, zoals ik al eerder schreef kunnen de meeste telefoons niet zo goed tegen vallen! En dat is meestal de brute wakker-maker.
Langzaam ga je rechtop zitten, je rekt je uit en wrijft moeizaam de slaap uit je ogen. De zon is nog niet eens op! In het aarde donker zoek je de badkamerdeur, met een grote kans in die zoektocht meerdere keren ongenadig je tenen te stoten gezien het menselijk zicht zwaar onderdoet voor dat van een uil en je ogen ook nog half dicht zitten. Het licht aan doen is nog geen optie, je bent nog TE gewend aan het donker en licht doet dan pijn aan je ogen. Chagrijnig en rillend dankzij een koude badkamer (ik neem aan dat je verwarming nog niet aan staat om half zeven ’s ochtends) sta je ongeduldig te wachten tot die douche nu eindelijk eens warm wordt! Als je er dan eindelijk onder staat is het bijna onmogelijk je ertoe te bewegen er ook weer onder vandaan te komen. Het is zo heerlijk warm daar…

Maar je moet toch verder, kleren aan, kam door je haren, schrikken van de wallen onder je ogen (misschien toch een keertje eerder naar bed gaan?) en de schade van een nacht te lang opblijven verdoezelen met make-up, en dan naar de ontbijttafel. Die je zelf nog moet voorbereiden gezien niemand anders in huis al wakker is. Als je dan alles hebt gedaan, ontbeten, tanden gepoetst, schoenen aangetrokken (NEE, op blote voeten naar buiten is echt geen optie!), en je bent wonder boven wonder ook nog eens op tijd op school beginnen je hersens eindelijk wakker te worden. Grommend werp je je leraar een ‘goeiemorgen’ toe, hoewel je dat ‘goeie’ wel weg zou willen laten.

De grote vraag van de ochtend is niet of je op tijd komt, maar waarom je leraar in godsnaam een ochtendmens is?!

Alweer maandag... 335/365

Zo voelde ik me ook toen ik vanochtend om half 7 op moest staan (na een niet al te beste nacht, uren naar het plafond liggen staren is behoorlijk frustrerend). Morgen meer over vroeg opstaan!!

PROPEDEUSE!! 334/365

IK HEB HEM!! MIJN PROPEDEUSE!!!!!
Als felicitatie voor iedereen vandaag een recept voor cappuccino-muffins. Voor nachtelijke studie- en vreetsessies.

Cappuccino-muffins, voor lange nachten studeren en snacken...

Nodig voor 12 muffins:
Bereidingstijd:
30-60 minuten
Smaak:
Zacht en romig
Techniek:
Bakken in oven
Soort gerecht:
Banket

Ingrediënten
250 gr meel, 50 gr cacao, 50 gr bruine suiker, 100 gr suiker, 1 el bakpoeder, 1 el oploskoffie, ? tl zout, 100 gr gesmolten boter, 250 gr zure room, 200 gr slagroom, 2 eieren, afgeraspte schil van een onbehandelde sinaasappel, 150 gr pure chocolade ? fijngehakt, poedersuiker om te bestrooien.

Bereidingswijze
1. Meel, cacao, suiker, bakpoeder, koffie en zout mengen. In een andere mengkom de gesmolten boter, room, eieren en sinaasappelrasp tot een creme kloppen. Dit mengsel door het meelmengsel roeren. Gehakte chocolade erdoor spatelen.
2. Oven voorverwarmen op 200 graden C/ hetelucht 180 graden/gas stand 3-4 . Muffinblik invetten. Voor 2/3 vullen met beslag en er wat poedersuiker over strooien.
3. Muffins in de oven circa 25-30 minuten bakken. Af laten koelen, muffins uit de vorm halen, en verder af laten koelen.

Honger 333/365



Ik heb honger, en ik heb al dagen trek in sushi. Maar om nu te voorkomen dat ik op mijn toetsenbord ga knagen ga ik nu toch echt een broodje maken. Staar maar naar de (overheerlijke maar helaas digitale) sushi!

Kapper 332/365

Het moment voor puur relaxen en mijn gedachten weg laten glijden, terwijl ik bij de kapper achterover ligt en mijn haar wordt gewassen ter voorbereiding om mijn kapsel eindelijk eens te laten veranderen. Het enige waar ik me zorgen over kan maken is of het water dat ik zo over mijn hoofd heen krijgt wel lekker warm is. Als de crèmespoeling rustig intrekt en ik gedwongen naar het plafond staar bedenk ik me wat ik nou eigenlijk met je nieuwe kapsel wilt. Dit is het laatste moment waarop ik nog kan zeggen dat ik het toch anders wil dan ik eerder zei, zodra de schaar er in wordt gezet valt er niks meer te veranderen en kan ik niet meer terug.

En dan gaat de schaar er in, ik staar in de spiegel. Langzaam zie ik lange blonde plukken naar beneden vallen. Deed ik hier echt wel verstandig aan? Het kostte me twee jaar om weer op deze lengte te komen! Terug gaan kan echter niet meer, daarvoor is het nu toch echt te laat. Zwijgend staar ik naar de persoon tegenover me. Donkere wallen onder de ogen tonen aan dat de nachtrust van de afgelopen drie dagen of niet al te lang, of niet al te best is geweest. Het hele gezicht zou wel een kleurtje kunnen gebruiken, bedenk ik me. Het gezicht dat naar me staart bevat niet alleen flinke wallen maar is ook nog eens bijna lijkbleek. Langzaam glijden er nog meer plukken haar over de kappersmantel naar beneden, waar ze stil op de grond blijven liggen. Ik neem een slok van mijn thee, die inmiddels bijna koud is want ik durf nooit te bewegen als iemand mijn haar aan het knippen is. Niet dat ik bang ben dat ze in mijn oren knippen of iets dergelijks, ik wil gewoon voorkomen dat het scheef wordt geknipt en daardoor te kort wordt.
Als het eindelijk klaar is duurt het föhnen nog meer dan een kwartier. Misschien had ik even moeten vermelden dat wat de kapster nu probeert nutteloos is. Mijn slag omdraaien zodat mijn haar stijl wordt of naar binnen krult is al meerdere malen eerder geprobeerd maar geen enkele keer goed gelukt. Mijn haar doet toch waar het zelf zin in heeft. Ik kijk opnieuw in de spiegel. Het gezicht dat ik zie wordt niet langer omlijst door lange lokken tot flink onder mijn schouders, dat lijzig en pluizig (en een beetje ‘dooie-otter-achtig’) naar beneden valt. Het ziet er gezond, wild en kort uit. Ik besluit dat ik zeker geen spijt heb van deze knipbeurt, maar als ik weer buiten loop bedenk ik dat het misschien toch nog wel iets korter had gemogen. Maar dan had ik nu weer zo’n koude nek gehad. Ik moet het dus in de zomer weer bij laten knippen, ach…

Cultuur verandert, veranderen wij mee? 331/365

Herinner je je nog die dagen waarop je door je ouders van het ene museum naar het andere werd gesleept? Deel van je opvoeding, noemden ze dat. En dan moest je later weer op school naar artistieke meesterwerken als de films van Kafka kijken, en literaire meesterwerken lezen. Maar als je dan een keertje naar een concert wilde mocht je niet want het was gevaarlijk, of ze vonden het geldverspilling, of tijdverspilling. Er lijkt altijd een soort algemeen geaccepteerd beeld te zijn van wat cultureel en kunstzinnig is en wat niet. Videokunst zoals de video’s van Nina Yuen en van het evenement Upload Cinema worden door vele gezien als iets grappigs en een leuke uitspatting, maar het is geen kunst. Graffiti wordt gezien als barbaars en vandalisme, en veel controversiële kunst van jonge kunstenaars wordt afgedaan als prutswerk en er wordt gezegd dat ze nog veel te leren hebben.
Is kunst niet dat, waar de kijker iets bij voelt? Zijn concerten van populaire bands niet net zo cultureel als de schilderijen van Rembrandt? En video’s op Youtube, dat zijn toch net zulke artistieke uitspattingen als de boeken van Harry Mulisch? Velen zullen zeggen van niet, Youtube en concerten zijn volksvermaak, Mulisch en Rembrandt zijn cultureel erfgoed. Dat kan best wezen, maar cultuur verandert, mensen veranderen. Elke generatie maakt de kunst die we kennen en hebben geaccepteerd veranderingen door. Deze veranderingen moeten langzaam maar zeker geaccepteerd, en niet weggeduwd worden. Hiphop is inmiddels net zo cultureel als de klassieke symfonieën van Beethoven en Mozart. Ze zijn door deze generatie omarmd en meegenomen, net zoals de volgende generatie weer met een nieuw soort muziek in de oren rondloopt. Bij schilderijen, beeldhouwwerken en films gaat het net zo. Cultuur wordt gevormd door het dagelijks leven, door en voor de mensen, maar ook door de ontwikkelingen van de techniek en het ontstaan van nieuwe techniek zoals internet, film, synthesizers en dergelijke. Zolang de mens verandert, verandert de cultuur en dus de kunst. Vasthouden aan vastgeroeste ideeën dat enkel klassieke muziek, en grote namen echte kunst produceren is een wanhopige poging terug te keren naar een verleden dat is vergaan. Dus oude sokken, laat jullie culture generatie los en open de armen voor de volgende generatie!

Hoofdredacteur 330/365

Oké, ik ben dus de hoofdredacteur. Dat kan nog interessant worden. Ghehehe…

Vandaag een serieuzere redactievergadering, over welke artikelen er waren bedacht voor welke rubrieken. En dan moet je als hoofdredacteur een aantal knopen doorhakken en vragen stellen. Misschien ben ik hier te lief voor, want volgens mij sta ik uiteindelijk veel te veel toe van mensen en ben ik langs niet streng genoeg als het om het aantal woorden en dergelijke gaat…

donderdag 3 februari 2011

Redactievergadering... 329/365

Het vermoeiendste van de SvJ zijn niet de leraren, niet de lessen, maar de redactievergaderingen waarin niemand het eens kan worden. Na een halve dag bespreken en beraadslagen is het nu wel duidelijk dat de hoofdredacteur knopen moet gaan doorhakken. En in het proces van een hoofdredacteur benoemen, daar zitten we nu midden in.

iPhone 328/365

iPhone’s, kwetsbare gevalletjes techniek. Dat zou je denken ja, maar veel iPhone’s overleven werkelijk de meest verschrikkelijke vallen. Jarenlang gaan de dingen mee, zolang je hem maar in een stevig hoesje stopt. En dan komt het… de klap die de iPhone de das omdoet. Verbijsterd worden er nog hopeloze reset-pogingen ondernomen om het geliefde (en dure) apparaat weer tot leven te wekken, tot je zeker weet dat het echt geen zin meer heeft. Wanhopig graaf je naar die ene oude telefoon die nog niet in de prullenbak is geëindigd, om je zo weer in contact met de buitenwereld te stellen. Maar ja, geen internet meer betekent dat je je mail niet snel op de telefoon kan checken, en voor sms’en moeten er nu daadwerkelijk sms’jes gebruikt worden in plaats van Ping of WhatsApp.
Radeloos wordt er met een telefoonwinkel gebeld die zegt hem te kunnen repareren. Minimale kosten zijn vijftig euro, want Apple onderdelen zijn duur. Als je iPhone nog gered kan worden, en alles wat erop staat, gaat dat dus wat kosten. Maar als het dure, maar o zo geliefde, apparaatje dan eindelijk weer iets vertoont op het kleine schermpje is de vreugde meestal groot. De aanschaf van een nieuw exemplaar is nog altijd duurder dan de reparatiekosten.

Een tip: laat hem vooral niet vallen, daar houdt de iPhone niet van! Ooh, en Blackberry en dergelijke gebruikers, denk maar niet dat dit jullie niet kan overkomen. Ik wil jullie hoofden wel eens zien als jullie telefoon er ineens mee ophoudt.

Verjaardagstaart 327/365

Op een verjaardag is er één belangrijk ingrediënt dat niet mag ontbreken, onder geen enkele omstandigheid! Versierd met chocola, kaarsjes, sterretjes, of wat dan ook, komt hij de kamer binnen. Uit een doos, zelf gebakken, van de ambachtelijke bakker, of gewoon van de HEMA, aan een verjaardagstaart is moeilijk iets te verpesten. En anders verricht een flinke dosis slagroom altijd wonderen!


De verjaardagstaart bestaat meestal uit chocola-, slagroom- of vruchtentaart. Of een combinatie van de drie. Weinig mensen kunnen de aantrekkelijkheid van taart weerstaan als ze er eenmaal oog in oog mee staan. Van alle mensen die ik ken, ken ik er slechts twee die niet van taart houden. Één daarvan is mijn eigen broertje, terwijl ik zelf dol ben op taart!

Niet alleen het opeten van de taart is een groot plezier, veel mensen vinden het bakken ervan ook een feestje op zich. Vooral als het een speciale taart moet zijn (een echte verjaardagstaart dus), want dan is het bakken van de taart pure voorpret. Voor kleine kinderen worden de gekste taarten gemaakt. Barbies wiens baljurken de taart zijn, hele raceauto’s worden nagebouwd. Zelf heb ik ooit een prachtige leeuwenkop als taart gehad, die voor altijd in mijn geheugen vereeuwigd is.

Als het moment daar is om de kaarsjes uit te blazen wordt het altijd stil, alle kaarsjes in één keer uitblazen is goed voor een wens (die je natuurlijk niet hardop mag vertellen, want dan komt hij niet uit). Naarmate iemand ouder wordt, wordt de aversie jegens de kaarsjes steeds groter. Mensen worden nu eenmaal niet graag met hun leeftijd geconfronteerd, maar de aversie jegens de kaarsjes verandert niets aan de liefde voor de taart. En je bent NOOIT te oud voor taart!!

Onvrede 326/365

Nog altijd hangt er onvrede onder de studenten, vanwege het tentamen van gisteren. Ik ben nog te chagrijnig om te schrijven. Sorry.

Oneerlijk 325/365

Het economie tentamen is afgelopen, en de woede erover loopt hoog op. Het tentamen sloeg nergens op, en elke SvJ kandidaat weet het!

Al jaren is het tentamen economie een bron van onvrede onder de studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht. Het halen van het tentamen heeft enorm veel inzicht in de economie nodig, of heel erg veel geluk. Iets wat elk jaar maar weer wordt gepikt van de leraar omdat die zijn poot zo stijf houdt dat alle argumenten afketsen op een soort onverwoestbaar schild. We zullen zien of hij ook dit jaar weer stand houdt…

Spanning 324/365

Spanning is er in verschillende vormen en maten. Spanning in een film, spanning tussen mensen, het gevoel van spanning in je spieren op het moment dat je weet dat je iets gewaagd moet doen, en natuurlijk de spanning die op een lamp of op schrikdraad staat (ook wel genaamd: stroom).

Spanning is iets waar mensen vaak weinig trek in hebben. Spanningen tussen mensen lijden nu eenmaal over het algemeen tot ruzies en erger. Spanning in spieren zorgt ervoor dat die vast kunnen zitten en dat worden heerlijke rekeningen van de fysiotherapeut.
Maar spanning kan ook iets goeds zijn. Denk aan het gevoel als je iets doet wat je eigenlijk helemaal niet durft. Bungeejumping, achtbanen, klifduiken, een spin op je hand laten lopen, weet ik veel. Spanning, de rush van iets doen waarmee je je eigen grenzen overschrijdt, geeft mensen de kick en het duwtje dat ze vaak nodig hebben. Zonder dit soort spanning waren mensen nooit voor het eerst in een vliegtuig gestapt, of hadden ze in de eerste trein gereden. En reizen zou zeer moeilijk zijn zonder vliegtuig of trein…

Spanning is een woord met meerdere betekenissen. Maar het woord zelf heeft geen negatieve of positieve lading.

Helft 323/365

De helft. De helft is meestal iets goeds. Je bent op de helft van sparen, van het gewicht dat je wilde afvallen, van je week of van de tentamens. De helft is zelden tot nooit iets slechts. Tenzij je een discussie krijgt of een glas half leeg, of half vol is. Want die zijn eindeloos en zeer nutteloos.

Nou ja, ik ben nu op de helft van de tentamenweek. Nog maar drie van de vijf tentamens te gaan (in de hoeveelheid ben ik er dus helaas nog niet).

Ziekenhuisgeur 322/365

De typerende geur van ziekenhuizen en dokterspraktijken is die van zieke mensen en medicijnen. Een chemische geur, die benauwend kan overkomen. Bovendien, als je heel erg graag ziek wilt worden, ga dan een kwartiertje in de wachtkamer van je huisarts zitten. De kans is groot dat je naar buiten komt met een flinke dosis griep, en andere vervelende ziektes in je bloed naar buiten komt.

‘Een lijkengeur’, zo beschrijven veel mensen de geur in ziekenhuizen. Volgens mij valt dat wel mee, want een lichaam in de staat van ontbinding stinkt zo erg dat mensen er zonder meer van gaan overgeven. Er zijn natuurlijk mensen die van ziekenhuizen over gaan geven, maar daarbij moet er waarschijnlijk iets worden gecontroleerd in de medicatie of diegene heeft een fobie voor ziekenhuizen/naalden/infusen/andere ziekenhuisachtige dingen.
Maar het is waar, in ziekenhuizen hangt een zeer onaangename geur van steriele naalden, chemische medicijnen, schoonmaakmiddel en alcohol. Hoe dokters dat de hele dag volhouden is me een raadsel want het lijkt me dat je na teveel van die lucht inademen behoorlijk high bent.

Middernachtparanoia 321/365

Je ligt al uren te draaien maar komt maar niet in slaap, daarom ga je maar liggen denken. Eerst zijn het hele normale gedachten, over hoe vervelend je klasgenoten/collega’s/baas wel niet is. Of dat je nog iets voor je huiswerk moet doen dat je morgen echt niet moet vergeten. Maar na een paar uur draaien en vergeefse pogingen in slaap te vallen komen de paniekgedachtes. Heb ik de verwarming wel uitgedaan? Heb ik me wel ingeschreven voor dat tentamen? Stel nou dat dat emailtje niet is aangekomen?

Middernachtparanoia is een vrij normaal symptoom als je lange tijd probeert te slapen maar deze pogingen steeds mislukken. Je gedachten hebben de tijd om af te dwalen en dingen die je in een automatisme hebt gedaan kun je je ineens niet meer herinneren. Daardoor ga je aan je eigen acties twijfelen en ben je bang dat je iets bent vergeten. Dit gebeurt ook vaak overdag maar dan kun je jezelf er vaak snel weer van afleiden waardoor de vlaag van twijfels sneller weer verdwijnt. En door zulke paranoïde gedachten midden in de nacht kun je meestal nog langer niet slapen, terwijl dat nou net is waar je zo naar snakt. Als gevolg van de middernachtparanoia ga je toch nog even achter de computer zitten om te kijken of je die afspraak nu echt wel hebt opgeschreven, of om zeker te zijn dat je inschrijving inderdaad klopt, of dat je die email echt hebt verzonden. Maar het kan ook gebeuren dat je erdoor nog allemaal kleine huishoudelijke klusjes gaat doen. Want als je die afwasmachine nu niet inruimt dan heb je er morgen ook geen tijd voor en daardoor zou je wel eens een afspraak kunnen missen. Door al deze handelingen krijg je nog minder slaap, iets dat je de volgende dag hoogstwaarschijnlijk parten gaat spelen.

Dus doe vooral jezelf een plezier, als je last krijgt van dit soort paniekgedachtes midden in de nacht; bedenk dan eerst dat het puur komt omdat je gedachten teveel vrijheid hebben wegens gebrek aan iets anders om te doen. En geef vooral niet toe aan die drang om die angst te sussen, wat het ook is dat je denkt vergeten te zijn, om twee uur ’s nachts kun je daar toch weinig aan doen en als je er wel iets aan kan doen kan dat ook de volgende ochtend om acht uur!